top of page

ČLÁNKY, RECEPTY

Jak přidat více zeleniny do zimního jídelníčku

V zimě je těžké držet se dobré rady jíst zeleninu v dostatečném množství. Každý den bychom jí měli sníst alespoň 400 g. Není to nic nemožné, jen vědět, jak na to. Rozhodně není nutné držet se požadavku na čerstvou zeleninu. Navíc naše tělo jednoduše nemá chuť ještě více se ochlazovat miskou salátu z lednice a nakrájenou okurkou. Zima nám umožňuje trochu si s jídlem vyhrát a vařit teplá, sytá jídla. Pojďme si tedy nasdílet pár tipů, jak přidat více zeleniny do našeho jídelníčku, i když se za okny sype sníh.



Polévka je grunt a dvojnásob to platí o polévkách v zimě. Kdo by si nedal hustou krémovou polévku, která krásně zahřeje? A co takhle do ní schovat dýni nebo tuřín, to by šlo, ne? Nebo použít mražený hrášek a trochu smetany a hned máte krásnou hráškovou polévku raz dva.


Zeleninu můžete dusit v páře, vařit, restovat, ale i péct a na to je zima perfektní období! Péct můžete téměř cokoliv, stačí kapka oleje a vinného octa a můžete připravit lahodnou pečenou červenou řepu, mrkev či celerové plátky, které můžete servírovat i jako “teplý salát” k hlavnímu jídlu.


Moje oblíbené (pod)zimní jídlo je zapečené zelí a la šunkafleky. Zelí je perla zimy, ve spíži vydrží dlouho skladované a dobře zasytí. Stačí na skus uvařit nakrájené zelí v osolené vodě a následně použít namísto těstovin, smíchat s masem a rozšlehaných vejcem a nechat zapéct v pekáčku. Mňam!


Dále jde krásně “zakamuflovat” třeba mrkev do boloňské omáčky. Nejen, že nám mrkev nahradí cukr, který bychom tam dali na vyvážení kyselého rajčatového pyré, ale rovněž dodá i dobrou strukturu. Zeleninu do omáček je ale možné vpašovat téměř kamkoliv a v případě, že ji rozmixujete, i ti největší odpůrci nebudou mít problém.


Posledním dnešním tipem jsou mrkvovo-celerovo-bramborové placky. Kořenová zelenina je v zimě dobře dostupná a relativně levná například v porovnání s exotickým ovocem dováženým ze zahraničí. Bramborové placky všeho druhu jsou tradičním jídlem, které najdeme v zimě snad na všech trzích a přiznejme si, kdo by je neměl rád. Lokše, bramboráky a další pokrmy jsou v podstatě stejné - buď se jedná o vařené rozmačkané brambory nebo o nastrouhané syrové. Například u takových bramboráků pečených na pánvi či v troubě nemusíme do těsta strouhat pouze brambory. Můžeme k nim nastrouhat najemno mrkev či celer a hned máme o dávku zeleniny navíc.


Nebojte se se zeleninou experimentovat a přidávat ji do svého jídelníčku i během zimy.
29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page